Altijd moe

Ook al hebben de meesten onder jullie de reflex om bij bovenstaande klachten de link met de aandoening Fibromyalgie te leggen, toch komen beide symptomen vaak voor in combinatie zonder deze ziekte. Om technisch aan de definitie Fibromyalgie te voldoen, moeten er door een arts specifieke pijnpunten worden vastgesteld verspreid over het lichaam. Maar zelfs bij wie de diagnose op deze manier niet kan worden bevestigd, kunnen de klachten even storend zijn.

Voor ons als liefhebbers van natuurlijke geneeskunde ttz. het steeds op zoek gaan naar middelen en methoden om de zelfhelende kracht van ons organisme te stimuleren, maakt het uiteindelijk niet veel uit om u al in het eindstadium beland bent of niet. De onderliggende oorzaken zijn toch dezelfde.

De afwijking die ten gronde ligt aan het continu lijden onder hardnekkige, niet recupereerbare moeheid en over het hele lichaam verspreide spierpijnen zonder aanleiding, is gelegen in de bijnier. Dit orgaan produceert neurotransmittoren zoals dopamine en adrenaline en hormonen zoals cortisol en DHEA. En het is net hier dat het misloopt. Door het drukke leven in deze onzekere tijden, heeft bijna niemand nog voldoende rust of ontspanning om te recupereren. Wanneer hier bovenop een tegenslag, een verlies of een conflict komt, dreigt de werking van de bijnieren te haperen. Aanvankelijk kan er nog wat meer cortisone geproduceerd worden, maar ook dit valt ooit stil. En dan rest ons alleen nog adrenaline om ons door de hectiek van de werkdag te brengen. Adrenaline, zoals elke boost, kan een korte krachtige energieopstoot uitlokken maar de prijs die je hiervoor betaalt is vaak niet min: spierverkrampingen, opgejaagdheid, slapeloosheid, hartkloppingen, hyperventilatie, angsten, verslaving aan koffie en zoet…

Ongeacht hoe lang deze situatie al duurt, u kan er uit geraken !

Lichte fysieke inspanning is de boodschap:

  • bijvoorbeeld elke dag 30 min. traag (!) wandelen of fietsen,
    hierdoor breekt u de overmaat aan adrenaline af en slaapt u beter
  • elke maand iets langer of sneller bewegen, maar erg traag opbouwen

Draag zorg voor uw slaapkwaliteit en -kwantiteit. Als u medicatie nodig heeft om in te slapen of door te slapen, dan moet het maar. Tijdelijk of enkele keren per week kan dit geen kwaad.
Want we weten hoe destructief onvoldoende en/of verstoorde slaap op te recuperatie kan werken. Vaak volstaat het trouwens enkele uren per week meer te slapen om zich beter te voelen. En de beste truc is zoals oma altijd zei…. de uren voor twaalf uur tellen dubbel. Dus enkele keren per week een 20-tal minuten vroeger gaan slapen, kan wonderen doen.

Neem vitamines, mineralen en plantenextracten die het herstel bevorderen op een zachte manier. Als ze je een boost geven, is het ook weer niet goed, want dit gaat je lichaam op termijn nog meer uitputten. Maar stoffen als Maca en Eleuteroccocus zijn sterk aanbevolen.

Atrofit bevat tal van vitamines, mineralen en planten die tussenkomen in de energiehuishouding. Vooral vitaminen van de B-groep en de stoffen die werken op de ontgifting van het organisme, kunnen hierbij helpen.