Fasciitis Plantaris of hielspoor

Voor velen toch. Dagelijks bijna ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen.

Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel. Redenen hiervoor zijn de gebrekkige regionale bloedsomloop, het traag aan de oppervlakte komen van lang bestaande afwijkingen, de vaak vooraf bestaande mankementen aan het gangpatroon, en de onmogelijkheid om voet of hiel langdurig te ontlasten. Dit laatste werd trouwens vroeger door gipsverbanden uitvoerig geprobeerd. Doch inmiddels ook niet meer aangewend, om reden van weinig succes.

Wat werkt dan wel? Hier volgt onze strategie.

1. Kinesitherapie en dagelijks oefenen

Meestal echter niet zozeer om het letsel onderaan de voet te behandelen, maar eerder naar uitlokkende contracturen of letsels te gaan zoeken. We zien namelijk vaak hogerop het been al wat onopgemerkte verstoringen die de hielpijn kunnen veroorzaken of onderhouden. In de eerste plaats denken we dan aan achillespeesverkortingen en verkortingen van de kuitspieren. Maar evenzeer moet er gekeken worden naar contracturen van de hamstrings en adductoren. En uiteraard mag men mogelijke spierverzwakkingen ter hoogte van de lage rug of chronische bekkenblokkages niet miskennen, al dan niet veroorzaakt door bijvoorbeeld een beenlengteverschil.

2. Steunzolen

Aangezien dit blijkbaar op dit ogenblik de gouden standaard is geworden in de aanpak van hielspoor, hier snel onze bedenkingen:

  • Meestal gaan de klachten niet volledig overgaan door het dragen van zolen, vaak gaan ze alleen verlichten en de voet ontlasten. Daardoor is er zeker in de meeste gevallen nog een andere therapie nodig.
  • Aangezien iedereen tegenwoordig steunzolen wordt voorgeschreven, horen wij natuurlijk ook die verhalen van patiënten die er meer last door krijgen en ze dus niet meer dragen. We raden in dit geval aan contact op te nemen met de podoloog of producent in de hoop door kleine aanpassingen dit euvel op te lossen. Indien u blijft last ondervinden, denken wij dat het beter is ze niet meer te dragen. In de goede keuze van schoeisel kunnen veel mensen trouwens, steunzolen vermijden. Daar zijn wij heilig van overtuigd.
  • Indien u reeds steunzolen draagt om reden van een andere aandoening, kan het zijn dat u toch nieuwe moet laten maken of aanpassingen laten uitvoeren. Niet alleen kan onze manier van stappen veranderen in de loop van het leven, ook zijn er letsels in de rest van het lichaam die invloed kunnen hebben op ons gangpatroon. En uiteraard vergeten wij dan nog dat ook het lichaamsgewicht bij sommigen wel eens de verkeerde kant durft uit te gaan.

3. Shock wave therapy of schokgolven

Prachtige therapie met minstens in 70 % van de gevallen goede resultaten. Pijnlijk doch de moeite waard. U mag dan wel geen andere behandelingen ondergaan in de eerste weken nadien, ook geen onstekingsremmers nemen.

Kan u bij kinesist op regelmatige basis laten uitvoeren of in een ziekenhuis waar de apparaten krachtiger zijn en de behandeling in de meeste gevallen tot 1 sessie beperkt blijft.

4. Lokale injecties

We horen heel wat succesverhalen over lokale infiltraties. Niet met cortisone (uitzonderlijk mag het, doet vaak meer kwaad dan goed) maar wel met natuurlijke middelen. De zgn. biotherapeutica zijn inspuitbare producten afkomstig van mineralen, planten en soms dierlijke extracten, allen echter homeopathisch verdund. Hierdoor ziet men nooit nevenwerkingen en mag de behandeling desgevallend herhaaldelijk toegepast worden.

U vindt in uw buurt ongetwijfeld een sportarts of biopuncturist die deze therapie in de vingers heeft. Vergeet ook niet andere pijnlijke punten (de zogenaamde triggerpoints ) in te spuiten, zoals over het verloop van de kuitspieren of enkelgewricht. Kan wonderen verrichten.

Deze natuurlijke producten worden meestal gemengd, best met wat Procaïne 1%. Hierdoor wordt het allemaal wat minder pijnlijk, voornamelijk in de voet zijn injecties namelijk nogal ongemakkelijk.

5. Voedingssupplementen

Pezen en spieren moeten, zeker wanneer ze zoals bij sporters overmatig worden belast, continu gevoed worden. Met het oog hierop bestaan er heel wat formules die door een uitgebalanceerde samenstelling vitamines en mineralen aanvoeren naar het zieke of gekwetste weefsel. Enzymes zijn plantaardige stoffen die nuttig kunnen zijn bij chronische ontstekingen.

Meestal zien we door supplementen niet meteen een spectaculair effect optreden, wel kunnen ze nuttig blijken voor het vermijden van chronische letsels en het ondersteunen van de algehele conditie.