Man met sinusitis

Sinusitis of voorhoofdsholteontsteking is niet alleen een erg pijnlijke kwestie, het probleem is dat ze bij sommigen na een tijdje ofwel zeer frequent terugkomt of zelfs chronisch wordt. In de academische geneeskunde zijn de behandelingsmogelijkheden hiervan recent niet erg veranderd: ofwel medicamenteus met op de voorgrond antibiotica en corticoïden , ofwel chirurgisch maar dit niet met zekerheid van succes.

Om een meer doeltreffende aanpak te hanteren zijn wij van mening dat het erg belangrijk is de oorzakelijke factor op te sporen. In het geval van een éénmalige aanval kan een kuur antibiotica natuurlijk geen kwaad, maar wanneer deze te vaak worden ingezet gaat hun effect langzaam afnemen.

De meest voor de hand liggende oorzaken, doch niet altijd accuraat vastgesteld, zijn:

  • structurele problemen van de neusomgeving zoals bijvoorbeeld een deviatie van het tussenschot : hier kan heelkunde een oplossing bieden.
  • problemen met de slijmvliezen van de neus : poliepen, allergie, overgevoeligheid…
  • immuniteitszwakte door te weinig rust of slaap, recente ziekte of zware medicatie, stress, intensief sporten…
  • irritatie van buiten het NKO-gebied zoals maagreflux, roken, detergenten …

Een grote inschattingsfout die we dagelijks horen is dat chronische sinusitis hoofdpijn geeft.

Acute sinusitis geeft voorhoofdspijn en tandpijn en soms ook oorpijn, maar chronische nooit!

En hier is het waar de meeste mensen in de fout gaan, de hoofdpijn heeft namelijk een andere redenen. Bijna steeds ligt ze in de nekstreek: een whiplash jaren terug, foute houding op het werk, stress en spanningen… kunnen allemaal achterhoofdpijn veroorzaken die uitstraalt naar het voorhoofd. En op die manier gaan mensen de hoofdpijn en de sinusitis associëren, maar meestal klopt dit dus niet.

Laat de nek verzorgen door een osteopaat, kiné of masseur, verbeter uw houding. Laat u behandelen met dry needling of biopunctuurinfiltraties. Neem evt. tijdelijk spierontspanners zoals redomex. Zo zal de hoofdpijn snel verdwenen zijn.

Daarenboven moet u ook steeds aan migraine denken. Zeker wanneer nog iemand uit de familie hier aan lijdt. Ook wanneer de pijn meestal aan één kant voorkomt en gepaard gaat met misselijkheid en tijdelijke stoornissen van het zicht. Migraine komt vaker voor dan men denkt en niet altijd zijn de symptomen erg duidelijk. Maar hoofdpijn is er bijna altijd aanwezig.

Atrofit is een erg uitgebreid vitaminecomplex en bevat alle ingrediënten voor een natuurlijke ondersteuning van de weerstand en de recuperatie.