Man met hoest

We hebben het in eerdere artikels al geschreven. Wanneer iemand blijft hoesten, denkt men onmiddellijk aan de longen. En dit is volledig onterecht. Hoest ontstaat bijna nooit in de longen!

En dat gaat u meteen logisch in de oren klinken. Bij longaandoeningen wordt er inderdaad vaak gehoest, maar aangezien dit bijna uitsluitend ernstige aandoeningen betreft, komt dit in de gewone dagelijkse praktijk niet veel voor. We denken hier aan longontstekingen (pneumonie), astma, chronisch obstructief longlijden, longkanker….

Dus als iemand ons komt consulteren voor een blijvende hoest, zullen we, zoals elk zorgvuldig arts, telkenmale van het ergste uitgaan en een volledig klinisch onderzoek uitvoeren van hart en longen, en hier bovenop uiteraard de nodige bijkomende technische onderzoeken zoals radiografie van de borstkas of een ECG afnemen. En ook naar medicatie vragen, de zogenaamde ACE-inhibitoren (bloeddrukverlagers) zijn wel eens oorzaak van een onopgehelderde chronische hoest.

Maar gelukkig blijft dit onderzoeksgedeelte erg vaak zonder gevolg, en dit zeker bij jongere mensen. Meestal wordt hoesten, vooral een aanslepende droge prikkelhoest, veroorzaakt door een irritatie of een infectie van de neus en sinusholten. Na een griepje of een verkoudheid, blijven de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen vaak overgevoelig of hyperreactief achter, waardoor een (vaak onopgemerkte) neusverstopping aanleiding geeft tot langdurig hoesten. We merken tot onze spijt daarenboven dat zelfs in ziekenhuizen eerste dure onderzoeken worden uitgevoerd, alvorens men met een lampje even in de neusgaten tuurt om de zwelling van de slijmvliezen op te merken.

En wanneer we dit vastgesteld hebben, is het een koud kunstje om de echte toedracht te achterhalen. Ofwel heeft u een sinusitis, ofwel heeft u een allergie, ofwel gaat het om een overgevoeligheid na een verkoudheid, ofwel gaat het om een neustussenschotscheefstand. Denk ook uitzonderlijk aan de aanwezigheid van nachtelijke maagreflux, die tijdens de slaap tot zelfs in de neus kan stromen.

Voor verminderde weerstand kan u gerust volgende producten gebruiken:

  • Echinacea of Propolis moedertinctuur dagelijks 2 x 30 druppels doet wonderen
  • T-force van Vitaswitch ook een aanrader

 

Atrofit is een voedingssupplement dat omwille van zijn volledigheid ontwikkeld is om de weerstand tegen infecties te verhogen