Spastisch colon

Ik heb werkelijk alles geprobeerd.

Meer dan de helft van alle huisartsconsultaties hebben betrekking op problemen van het voortbewegingsstelsel én spijsvertering samen. En hier heb je zo’n klacht die bovenaan het lijstje staat. Het echte probleem met Irritable Bowel Syndrome is dat het een uitsluitingsdiagnose betreft ttz. dat je deze diagnose niet kan bewijzen en alleen maar kan stellen bij afwezigheid van andere aandoeningen.

Uiteraard wordt de diagnose bij het overgrote deel van de patiënten gesteld na uitvoerig opvolgen en onderzoeken van de zieke, om het risico uit te sluiten dat het om een andere belangwekkende aandoening zou gaan. Aangezien de eerste darmspasmen meestal opdoemen op relatief jonge leeftijd, gaat men altijd eerst op zoek naar infecties zoals diverticulitis, appendicitis , nierbekken– of gynecologische ontstekingen, of de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Uiteraard houden we ook altijd rekening met de mogelijkheid van darmpoliepen of darmkanker, maar dit komt veeleer voor bij +50-jarigen.

De onderzoeken waarover hoger sprake omvatten een lichamelijk onderzoek, een urineonderzoek, een bloedonderzoek en bij aanhoudende klachten uiteindelijk vaak een coloscopie.

De laatste tijd horen we wel eens dat patiënten deze klachten onder controle krijgen door glutenvrij te eten. We hebben het gevoel dat dit bij velen aanvankelijk wel verbetering kan geven, doch na enkele maanden komen de klachten meestal terug aan de oppervlakte. Let wel, we zijn er helemaal niet tegen dat u glutenvrij eet, en als u zich er beter mee voelt, mag u dit dieet zeker aanhouden. We vermoeden dat het effect echter beperkt zal zijn in de tijd, en meestal komt de verbetering door het feit dat anders eten in den beginne een lichtere spijsvertering oplevert. Jammer genoeg verdwijnt dit effect meestal na enige tijd.

Wat kan u dan wel doen tegen deze spasmen? Hieronder krijgt u onze ervaring mee:

  • zorg voor een goede spijsvertering: eet liever vaker en geen grote hoeveelheden ineens, eet traag en kauw goed, probeer wat te wandelen na het eten, probeer eens een tijdje glutenvrij en zuivelvrij te eten. Mogelijks verbetert de spijsvertering hierdoor zo veel dat ook uw dikke darm hierdoor minder spasmen zal vertonen.
  •  spastische darmen zijn krampen van de gladde spieren rond de dikke darm. Deze worden altijd uitgelokt door het zenuwstelsel. Dit kan in onevenwicht zijn door vermoeidheid, stress of gebrekkige conditie.
    SPASTISCH COLON KAN ALLEEN VERBETEREN DOOR HET HERSTELLEN VAN HET PARASYMPATISCH ZENUWSTELSEL:
    wandelen of fietsen, minstens 4 x per week , 30 minuten aan een traag tempo, meditatie , yoga of een andere relaxerende bezigheid
  • bij acute opstoten mag u natuurlijk medicatie nemen zoals spasmomen of duspatalin. Kan absoluut geen kwaad maar het probleem is dat het alleen symptomatisch werkt, dus als u ten gronde niks verandert, gaat u deze geneesmiddelen uw hele leven nodig hebben
  • Probiotica lijken bij sommige mensen goed te helpen. Dit kan u zeker proberen zonder enig risico.
    De wereld van het microbioom is in volle ontwikkeling. Dus hier verwachten we nog erg veel van in de toekomst.

Atrofit is een vitaminecomplex met een belangrijke aanwezigheid van spijsverteringsenzymen. Ingenomen tijdens de maaltijd kunnen deze de spijsvertering verlichten.