Prostaatontsteking en antibiotica

Bestaat er geen andere mogelijkheid?

Ongetwijfeld, in de meeste gevallen kan dit vermeden worden. We hebben trouwens het gevoel dat veel van onze collega’s telkenmale in de antibioticaval trappen uit angst fouten te maken. Een echte acute bacteriële prostatitis die om AB vraagt, zien we trouwens niet zo dikwijls.

Hier kan het natuurlijk niet anders. Een man met hoge koorts en pijn bij en moeite om te plassen, moet bijna steeds anti-infectieuze middelen krijgen en dit voor minstens 6 weken. Dat kan echt niet op een andere manier. In een aantal gevallen moet de patiënt zelfs worden opgenomen voor intraveneuze behandeling.

Maar de vraagsteller heeft gelijk. In veruit het merendeel van de gevallen is er twijfel over de diagnose: meestal heeft de patiënt zelfs geen koorts, lichte last bij het plassen en is er een licht verhoogde PSA geconstateerd. Niet alleen is het geven van antibiotica dubieus -en dan nog voor zo’n lange periode – vaak merkt de patiënt ook niet veel verschil in zijn klachtenpatroon. Inderdaad komt men vaak consulteren na enkele weken omdat de klachten onveranderd zijn gebleven!

De reden hiervoor is meestal dezelfde: de prostaat die de eerste keer, vaak jaren geleden, echt geïnfecteerd was door bacteriën, blijft nadien gevoelig. Hierdoor gaat hij af en toe ontsteken of hooguit irriteren. De hiermee gepaard gaande zwelling duwt wat op de blaashals waardoor de klachten ontstaan. Maar bacteriën zijn er meestal niet te vinden.

Geen bacteriën = geen antibiotica !

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn, en met name de PSA-waarde geregeld laten nakijken. Indien deze elk jaar wat toeneemt, moet er een urologisch onderzoek gebeuren. Dit in de eerste plaats om prostaatkanker uit te sluiten.

Wat moet je doen om terugkerende prostaatongemakken te voorkomen ?

  •  veel drinken, liefst niet te veel koffie (want dit veroorzaakt een prikkelbare blaas en verplicht je ’s nachts vaak op te staan)
  • zorgen voor een goede stoelgang, want een vol darmkanaal kan de afloop van de blaas sterk bemoeilijken, zo komen er vaak bacteriën in de prostaat terecht
  • regelmatige seksuele activiteit
  • indien u veel fietst een aangepast zadel monteren, renners vertonen vaker prostaatklachten

Atrofit is een vitaminecomplex dat ook een uitgebreid palet aan enzymen bevat. Enzymen zijn stoffen die in de natuur voorkomen en een effect hebben op alle ontstekingen.

Atrofit bevat ook verschillende soorten zink, essentieel voor een goede werking van de prostaatklier