Dame met blaasinfectie

Meestal gewoon vervelend, uitzonderlijk gevaarlijk. Dit vooral wanneer de urineweginfectie de nier bereikt of in het bloed uitzaait (sepsis).

Bij een éénmalige infectie vinden wij het niet nodig verdere onderzoeken te plannen, bij herhaalde ontstekingen is dit een must. Een onderzoek van de urine en de echografie van de onderbuik zijn hiervoor meest aangewezen en volstaan gelukkig meestal om belangrijke afwijkingen (zoals aantasting van de blaaswand en baarmoeder/prostaat) uit te sluiten.

Antibiotica blijven nog steeds de belangrijkste strategie bij een acute infectie (zeker met koorts of bij ouderen/kinderen), liefst gekozen op basis van een urinecultuur. Zo kan men het juiste geneesmiddel kiezen en vermijdt men recidieven.

Sinds een tiental jaar wordt voor deze aandoening voluit veenbessensap of -tabletten aangeraden. Als promotoren van natuurlijke hulpmiddelen zijn wij hier uiteraard opgetogen over. Toch lijken hiermee niet alle infecties opgeklaard te kunnen worden. Wij hebben de ervaring dat één belangrijk aspect in deze materie steevast wordt over het hoofd gezien. En dat is de darmfunctie, meer bepaald de vulling van de dikke darm. Vaak volstaat een klein beetje verharde stoelgang in de linker dikke darm om de blaas opzij te duwen en hierdoor de volledige leegloop van de blaas te verhinderen. Met infecties tot gevolg. Wij vermoeden dat meer dan 30% van alle blaasinfecties beter kan aangepakt worden door de darmfunctie te verbeteren.

Indien u er werkelijk niet in slaagt voldoende en voldoende frequente stoelgang te maken, mag u van ons gerust een laxativum nemen. Veilige middelen zijn Movicol, Forlax, Laxido, Lansoyl.

Maar zou u het eens niet proberen op een natuurlijke manier: eet veel fruit (kiwi, perzik, nectarine, pruim.…) en omega-3 vetzuren. Beide onontbeerlijk voor een optimale algemene gezondheid, vooral voor de bloedvaten.

Probeer gerust een probioticum. Deze tak van geneeskunde zit nog in volle ontwikkeling maar er zijn heel wat darmbacteriën die gunstig op de stoelgang inwerken. Vraag er gerust naar bij uw apotheek.

Atrofit is een vitaminecomplex met tal van ingrediënten die inwerken op de zuivering en de weerstand van het lichaam.