Pijnlijke knie

Niet alleen ouderen kunnen erg sukkelen met kniepijn. Uiteraard gaat het hier meestal om slijtage van het kraakbeen, genaamd artrose. Maar opvallend is dat ook jongere generaties niet gespaard blijven van deze problemen. Te beginnen met pubers die vaak groeipijnen vertonen ter hoogte van de knieën. Op deze leeftijd moet de voornaamste oorzaak van deze vaak langdurige ongemakken dan weer gezocht worden in overbelasting en dit meestal door intensief sporten of belastende arbeid.

Meestal krijgt de patiënt bij de dokter te horen dat het om een aantasting van het kraakbeen gaat, bij ouderen eerder algemene slijtage en bij jongeren dan weer meestal ontsteking van het kraakbeen (Chondromalacie) of gelokaliseerde defecten in het kniegewricht. En in die gevallen waar men niet kan opereren, kan het herstel vaak erg lang op zich laten wachten. De patiënt wordt dan aangeraden Glucosamine in te nemen en kinesitherapie te starten.

Uit ervaring blijkt nu dat een groot aantal van deze patiënten na maanden nauwelijks beterschap vertoont en dit voor ons om de volgende redenen :

  • de kinesitherapie wordt niet snel genoeg opgedreven zodoende dat er nauwelijks spieropbouw ontstaat. Hier zouden fietsen en fitness beter scoren, tenminste wanneer ze geleidelijk worden opgebouwd.
  • de pijn wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door het kraakbeenlijden zelf maar wel door de irritatie van pezen en gewrichtsbanden rond de knieschijf. Hiervoor kunnen lokale behandeling zoals diepe massage en biopunctuur (homeopathische infiltraties) en voedingssupplementen op basis van mineralen en plantenextracten aangewend worden.
  • Glucosamine werkt ook beter in op het kraakbeen als het in combinatie met andere natuurproducten wordt aangeboden. Bijvoorbeeld Chondroïtinesulfaat moet steeds toegevoegd worden. Plantenextracten zoals heermoes en duivelsklauw zijn gekend voor hun werking op het voortbewegingsstelsel.

Ons voorstel :

Probeer zo snel mogelijk de spieren van het bovenbeen en deze vooral rond de knie op te trainen. Bij een pijnopstoot liefst niet te lang sportonderbreking, beter meteen enkele dagen ontstekingsremmers nemen om zo snel mogelijk het revalidatieschema te kunnen hervatten.

Glucosamine en Chondroïtinesulfaat worden vaak aangewend voor slepende knieproblemen. In combinatie met mineralen, vitamines en plantenextracten wordt het hele lichaam ondersteund.