HyaluronzuurinjectiesHier kunnen we meteen een aantal goede redenen voor vinden. In het merendeel der gevallen is de verklaring dat de indicaties waarbij deze gelspuit aangewend worden nog niet nauwkeurig bepaald zijn. We moeten toegeven- deze techniek wordt nog maar sinds enkele jaren op grote schaal toegepast – dat we er het fijne nog niet helemaal van weten. Maar wanneer deze infiltratie wordt afgeschilderd als een erg veelbelovende tool tegen artrose, dit maar ten dele waar is.

Hyaluronzuurinjecties in de gewrichten – trouwens ook toegepast in de schoonheidsgeneeskunde om de huid rimpelvrij te maken – hebben als bedoeling de functie van het ingespoten gewricht zo goed als kan te herstellen. De werkwijze bestaat er in de kraakbeencellen te prikkelen opdat deze terug normaal gewrichtsvocht zouden aanmaken. Met als uiteindelijk doel de gewrichtsoppervlakte over de hele binnenzijde terug te smeren. In theorie en in proefstudies werd dit inderdaad bevestigd, maar in de praktijk lijkt dit maar ten dele te lukken.

In de eerste plaats moeten we toegeven dat heel wat patiënten hier toch (erg) tevreden over zijn. Velen kunnen met heel wat minder pijnstillers en ontstekingsremmers toekomen, en vaak ook een geplande prothese een tijdlang uitstellen. Dit zijn mooie resultaten inderdaad. Nu is het aan ons om uit te zoeken of er nog bijkomende successen kunnen ingeschreven worden.

Wat we merken is dat deze injecties in het concreet vaak maar enkele maanden goed werken. Wanneer dit kan beperkt worden tot 1 x (soms wel 3 injecties telkens met een week tussen) om de 6 maanden, blijken de meeste mensen hier absoluut geen bezwaar tegen te maken. Soms echter lijkt het effect na enkele keren af te nemen. Dit betekent vaak dat er toch naar cortisone of een prothese moet gekeken worden.

Anderzijds is het zo dat maar een hele specifieke groep van artrosepatiënten de werking van dit product kunnen smaken en we weten niet hoe dat komt. Uiteraard heeft het ons inziens niet veel zin deze nog in te zetten wanneer het hele gewricht kapot is (overwegend graad 4 kraakbeenlijden), net zoals het evenmin goed scoort wanneer aan de andere kant het kraakbeenverlies dermate gering is dat het maar op één plaats te zien valt. Zoals bij voetballers die samen met een scheur in de meniscus ook wat kraakbeen losgetrokken hebben. Hier is een artroscopie dan beter op zijn plaats.

Erg vaak merken we tegenwoordig worden deze injecties ook gebruikt wanneer het herstel van een knie na een ingreep voor meniscus of kraakbeen niet al te voorspoedig verloopt. Om de patiënt wat hoop te geven en geen cortisone te moeten gebruiken, kiest men dan voor hyaluronzuur. Vaak met weinig effect.

En nog een andere reden waarom deze spuit soms ontgoochelt is deze bijzonderheid. Heel wat knielijders hebben in feite niet zozeer kraakbeenlijden in het grote gewricht maar wel onder de knieschijf, het zogenaamde patellofemoraal gewricht. Toch gaat men in vele gevallen deze mensen infiltreren terwijl men weet dat me dit kleine gewrichtje eigenlijk met een infiltratie niet kan bereiken. Jammer, en daarenboven soms nog wat pijnlijk ook. En deze variant van knieproblemen die heel wat voorkomt, is echter niet zo moeilijk te voorkomen. Door enkele handelingen met de knieschijf kan elke kinesist of fysiotherapeut dit euvel onderkennen.

Maar gelukkig kunnen heel wat van deze kraakbeenklachten, minder goed reagerend op hyaluroninjecties, toch op een andere manier doeltreffend aangepakt worden. Met name door

1/ Bewegingstherapie

We trappen ongetwijfeld een open deur in als we u zeggen dat kraakbeenlijden het best aangepakt wordt door het ondersteunen van de spieren rond het betreffende gewricht. Of het nu om de schouder, knie, heup of enkel gaat, altijd zijn de beste resultaten voortgekomen uit een goede medische aanpak met een gemotiveerde spierrevalidatie. En in het merendeel van de gevallen kan dit zelfs op een heel aangename manier. De liefhebbers willen we het bezoek aan de fitness zeker niet onthouden bijvoorbeeld om via squats de bovenbenen te versterken. Erg krachtige aanpak leidt vaak tot snelle spieropbouw, tenminste als het niet te geforceerd gebeurt in de beginfase. Maar in de meeste gevallen volstaat het om elke dag een halfuur te fietsen om de spiermassa te doen toenemen. En gaandeweg het tempo en de duurtijd van deze fietstochtjes te verhogen. Het aangename aan het nuttige koppelen. En wanneer het echt beter gaat, kan je zelfs de bergen in, nog meer resultaat voor dezelfde trainingsduur. En in de wintermaanden kan er gefietst worden op de mountainbike, of de spinningfiets of zelfs op de crosstrainer.

Eén goede raad: oefen dagelijks, begin erg langzaam en forceer niet, en hou vol. Resultaat gegarandeerd. Hoeveel patiënten hebben op deze methode hun prothese kunnen uitstellen of zelfs helemaal afbellen, denkt u?

2/ Voedingssupplementen

Het is nét in dit onderdeel van de geneeskunde dat we het meest ervaring hebben opgebouwd. En dit kunnen we u garanderen: een goed gekozen natuurlijk product is in staat een licht beschadigd gewricht in min of meerdere mate terug op te bouwen.

En met ons product hebben we zeer goed resultaten: Atrofit Base 2 tot 6 per dag.

Het enorme voordeel van dit product ligt in zijn complete formule met optimale doses van de micronutriënten. Daardoor is het perfect mogelijk Atrofit Base, al of niet tijdelijk, te combineren met voedingssupplementen op basis van glucosamine, MSM , curcuma. Door onze dosering loopt u geen enkel risico of toxiciteit en kan de synergie haar krachtige werking ontplooien.