Veralgemeende spierpijnen

Zo erg is het nu ook nog niet. Maar wat ons erger lijkt, is dat men vaak niet goed de correcte diagnose stelt. Er bestaan uiteraard adolescenten en jong volwassenen met reuma of een discus hernia. Maar daar gaat het hier kennelijk niet over wanneer we de talloze lezersbrieven doornemen.

Neen, er is iets raars aan de hand met de jeugd.

We zien behoorlijk wat jongeren (tussen 15 en 30 jaar), die ons opzoeken om reden van reeds lang bestaande spierpijnen, verspringend naar armen en benen, dan weer naar de rug en nek, en zo weer terug. Vaak vergezeld van spierkrampen of het gevoel spierkracht te verliezen. Maar de symptomen lijken op en neer te bewegen om zelfs een tijdje te verdwijnen. Soms zelfs weken weg te blijven en dan weer terug te keren. Onderzoeken tonen nooit iets: geen ontstekingen, geen reuma, alleen wat men zo mooi noemt:

terugkerende blokkades.

En erg pijnlijk bovendien, Vaak genoeg om de slaap te bederven en aan de slaappillen te eindigen. Daarbovenop nog een aantal pijnstillers of ontstekingsremmers en het feest van de nevenwerkingen kan beginnen. En mocht het dan nog helpen.

We hebben het u al vaak geschreven. Goede geneeskunde begint met een goede diagnose. Indien het vertrekpunt niet klopt, ga je definitief de mist in. Vaak voor jaren.

Wat is hier gaande?  In de meeste gevallen eigenlijk niet zo veel, maar door een onjuist inschatten en een traag reageren bij het ontstaan van de klachten, gaat er veel tijd verloren. En dat is nu net wat het hier zo moeilijk maakt. Om te beseffen wat hier misgaat, moet je weten dat de meeste spieren door de dag heen ontspannen zijn. Alleen bij inspanning of op een acuut stressmoment, gaan spieren zich opspannen. Dit wordt geregeld door ons primitief fight- or flight mechanisme, waardoor we bij dreigend gevaar op onze spieren kunnen rekenen om ofwel te vechten (een uitdaging het hoofd te bieden) of te vluchten (kop in het zand te steken).

U begrijpt ondertussen dat in het Westen vechten of vluchten ondertussen een andere invulling gekregen heeft dan in de oudheid, toen er nog moest gerend of gestreden worden tegen een wild dier. Maar onze primitieve overlevingsreflex weet dat niet, dit systeem reageert nog altijd op dezelfde wijze als miljoenen jaren geleden.

En onze spierpijnen worden op dezelfde manier veroorzaakt. Bijvoorbeeld we ervaren stress of angst, en de spieren spannen zich op. Maar omdat de omstandigheden van ons leven niet zo snel verdwijnen (de spanningen komen door ons werk of onze studies) gaat de prikkel die deze spierspanningen aanvuurt ook niet snel verdwijnen. En daarom is een juiste en snelle diagnose zo belangrijk, zo niet bestaat de kans dat u jaren gaat lijden aan een vaak makkelijk aan te pakken probleem.

Hoe doet u dat nu : uw spierspanningen aanpakken ?

  • In de eerste plaats moet u meer gaan bewegen, liefst regelmatig bv. dagelijks een half uur aan een traag tempo stappen, na een aantal weken mag u ook intensievere inspanningen gaan leveren.
  • Tegelijkertijd moet u proberen de spierspanning te behandelen. Dit kan door de spieren te ontkrampen. We zijn er niet tegen om medicatie te gebruiken: redomex, lyrica, rivotril zijn zware geneesmiddelen maar als u er snel bij bent, kan u het tij vaak nog keren en snel terug afbouwen
  • U heeft een goede slaap nodig anders gaat u nooit het adrenalineniveau kunnen laten dalen en het is precies hierdoor dat de spieren altijd gespannen zijn.
    Bovenvermelde geneesmiddelen zorgen vaak ook voor een goede slaap. Tijdelijk slaapmiddelen kunnen helpen, maar er snel bij zijn en dan snel stoppen is de boodschap.
  • Vaak is er een factor hypermobiliteit of hyperlaxiteit in het spel. Ongeveer 5% van de mensen hebben te veel soepelheid in de gewrichten, dit is aangeboren en verbetert gelukkig met het ouder (stijver) worden. Ook deze mensen zijn beter met sporten, maar vaak loert snelle overbelasting om de hoek. Dus traag opbouwen.
  • En als het echt niet overgaat, wordt er soms zelfs botuline of botox geïnjecteerd. Hierdoor gaat de betreffende spier tijdelijk spierkracht verliezen en dus ook minder kunnen opspannen. Dit kan u natuurlijk alleen maar op een beperkte oppervlakte uitvoeren.

    Atrofit bevat een waaier aan natuurlijke stoffen die actief zijn op de spierwerking. Zoals magnesium, enzymen, zink, vit B. Ook de aanwezige aminozuren hebben een werking op de spieren.